5e Open Belgisch Kampioenschap Spa-Francorchamps

donderdag: 's Morgens aangekomen op het circuit hebben we eerst de tent opgebouwd. Het regende hard en rijden had dus niet zoveel zin. De weersvoorspelling voor de racedagen zou droog zijn dus. Eerst zijn we gaan eten verderop langs het grote circuit. Verder hebben we niet veel meer kunnen doen vanwege de regen.

Vrijdag: Het was gestopt met regenen maar de baan was nog erg nat met veel plassen. Net voor de middagpauze hebben we nog een sessie gereden. Na de pauze waren de klassen verdeeld in groepen en konden we 4 keer 20 minuten trainen. Deze waren droog en het ging erg goed. Ik was steeds iets sneller dan mijn concurrenten. De tijden zaten overigens wel heel dicht bij elkaar.

Zaterdag:

Vrije training: Verschillende rijders starten de warm up met nieuwe banden. Ik besloot om met de banden van de dag ervoor te rijden. Ondanks dit was mijn tijd erg snel en stond ik op een 3e plek op het scorebord. Carette was de snelste deze sessie. Zijn tijd was 40.8, dit was de vorige race in Spa de pole-tijd.

Tijdrijden: Ik had dus een tijd waarop ik mij kon richten, de trainingstijd van Pieter Carette en de pole van vorige race waren beide 40.8. Ik besloot minuten na de start van de heat de baan in te gaan. Ik kon een vrije ronde maken en zag een tijd van 40.6 op mijn unipro staan. Ik wis dat dit wel eens de pole-tijd kon zijn. Ik besloot 2 ronden rustig te rijden om nog een keer een poging te wagen mijn tijd te verbeteren. Dit lukte niet en ik ben de pit in gereden. Mijn tijd bleek snel genoeg voor de pole. Thuisrijder Caren Burton draaide de 2e tijd(40.8) en ook Pieter Carette zat er niet ver vandaan(40.8).

1e heat: Ik mocht dus van pole vertrekken. Met achter mij de 2 ervaren toppers Burton en Carette. Mijn start was goed en ik pakte kopstart. Met aanremmen van de korte haarspeldbocht werd ik ingehaald door Burton. Een halve ronde later had ik hem echter terug ingehaalsd. Na mooie gevechten kwam Carette op kop te liggen met vlak achter hem Burton en ik. Burton gaf Carette en duw waardoor hij voorbij kon en als winnaar over de streep ging. Op het laatste van de heat kreeg ik een beetje problemen met de wegligging waardoor ik rustiger aan ben gaan doen om mijn banden te sparen voor de finales. Ik kwam vlak achter de winnaars als 3e over de finish.

Zondag:

2e heat: de start was goed maar voor mij bleef Burton stil staan. Deze moest ik ontwijken. Hierdoor kwam Nicholas Dezutter, die 4e startte, mij voorbij. Na een halve ronde haalde ik Dezutter in en kon op jacht naar de kop. Ik kreeg een flinke duw van Burton waardoor ik veel plekken verloor. Na terug vechten kwam ik weer in de kopgroep. Toen sloeg echter het noodlot toe en ik moest opgeven met een kapotte boogie. Pech dus.

Pre-Finale: Doordat ik in de 2e serie uitgevallen was moest ik de halve finale achteraan vertrekken. De andere coureurs hadden ervoor gekozen om de nieuwe banden voor de pre-finale te gebruiken. Mijn teamgenoot Carlo en ik waren de enige die nog op de banden van de series reden. Na een super start kwam ik al snel binnen de top 10 te liggen. In het begin was het even moeilijk omdat de andere het voordeel hadden van de nieuwe banden. Maar na ongeveer 10 ronden kon langzaam maar zeker naar voor toe rijden. Samen met Carlo kwam ik al snel dichter bij de kopgroep. Met nog 5 ronden te gaan lag ik op P4. De eerste 3, Carette, Stemper en Dezutter waren te ver weg om nog in te halen. 2 bochten voor de finish deed Dezutter nog een mooie actie op Stemper. De winnaar werd Pieter Carette, gevolgd door Dezutter en Stemper. Ik werd 4e en Carlo 5.

Finale: Met een 4e startplek en de nog 2 nieuwe banden had ik een goed vooruitzicht. op de laatste manche. Ik wist dat ik de eerste paar rondjes gebruik moest maken van mij nieuwe banden. Dit deed ik en nam na een goede start de 2e plek over van Nicholas Dezutter. Op kop lag Carette. Binnen 2 ronden kon in een goede actie doen en de kop over nemen. De eerste paar ronden liep ik uit, maar naarmate de race vorderde bleven de tijden gelijk. Met nog 10 rondjes te gaan kwam Carette dichter bij en 5 ronden voor het einde kon hij mij voorbij. Ik kon nog 2 rondjes bij blijven maar daarna moest ik afhaken. Zo eindigde de finale op P2.

kortom, een weekend met ups en downs. Na de 2e heat wist ik dat het moeilijk was om nog terug naar voor te rijden. Maar toch kon ik meedoen om de overwinning. Echter was te ervaren Carette net iets beter. De volgende race zal zijn in Mariembourg, waar ik de vorige keer won. Een goed vooruitzicht dus voor de laatste race om het kampioenschap!

Yard Pex